bg   En  
   Новини
19.05.2015 г. - Откриване на изложба "Върви, народе възродени"

    Изложбата „Върви, народе възродени” към познание, духовно съвършенство, европейско единение” на Регионален исторически музей – Смолян, е създадена в рамките на проекта на ИЕ-ФЕМ при БАН „Празникът на св. св. Кирил и Методий – от националното към европейското духовно пространство. История, тенденции, перспективи”, защитен пред Фонд „Научни изследвания”.Фотодокументалната част представя делото на св.св. Кирил и Методий и историята на неговото почитане сред българите от Възраждането до съвремеността. Любопитни факти запознават посетителя с химни в прослава на св. св. Кирил и Методий; със знамена с ликовете на светите братя, развявани от училища и благотворителни дружества, но и на бойните полета; с отличия, пощенски издания и сувенири - материализирана почит към познанието; с достиженията на «отличника». В изложбата се показват «материални свидетелства», свързани с честването на празника на светите просветители и почитта към просвещението, сред тях и образци на фалеристиката, филателията и нумизматиката. Акцент в изложбата са фенери, облепени с архивни снимки от различни краища на България, показващи училищни празници и шествия за 24 май.


  В «музейния разказ» са включени прожекции на тематично подбрани документални филми. Преживяването на публиката се допълва с предложението да се подпише «Книгата на посетителите» на глаголица или на кирилица, както и с възможността да се изработи буква-глаголица от плъст. Изложбата позволява да бъде обогатявана с нови експонати на всяко едно от местата, където гостува, тъй като темата за просветата и почитта към нея е универсална. Представена е за първи път в РИМ-Смолян, на 1 ноември 2011 г. – Ден на народните будители, след това на 11 май 2012 г. в Национален етнографски музей – София. 


    Изложбата "Върви, народе възродени" ще бъде открита на 19 май от 16 ч. в Старинно училище "Свети Георги". Тя ще бъде съчетана с работилница за по-малките ни приятели. Заповядайте !