bg   En  
   Новини
Откриване на Смарт изложба "В зората на човешката цивилизация"

           Европейската нощ на музеите 2015 стартира на 16 май в три музейни сгради в Асеновград. Това са Историческия музей, Старинно училище „Свети Георги” и Етнографска къща. Ще се включи и една галерия.

          В сградата на Историческия музей в Асеновград от 18:00 ч. ще бъде открита смарт експозиция, наречена „В зората на цивилизацията”. Тази експозиция се състои от 20 табла, които показват откритията от ранно-неолитна селищна могила при село Мулдава. Уникалното е, че всяко едно от тези табла показва анимация, която доразказва историята и легендата за тази селищна могила, останали по нашите земи от края на седмото хилядолетие преди новата ера. Така ще отбележим тези над 8000 години от най-ранната проява на духовност във Европа, както и 115 години от рождението на археолога Петър Детев, които е бил проучвател на праисторическата селищна могила. В тази връзка е създадено приложение за смартфони и таблети, но то ще работи само край мобилната експозиция с таблата. Но това не е всичко. В самия музей също ще работи и друго приложение. С него посетителите ще бъдат разведени от виртуален гид, който ще им покаже живата колекция от артефакти, открити от археолозите Петър Детев и Росица Морева-Арабова още през 1965 – 1967 година. Тези две приложения за смарт изложбата „В зората на цивилизацията” показват представата на автора за живота през неолита, смесвайки живата картина с виртуални анимации и видео. 

           Авторът на мобилното приложение е проф. Йордан Детев, който е от института по „Виртуална култура” към Софийския университет. Идеята за създаването на мобилното приложение е дело на професора. Това е практика, която занапред ще започне да се използва в огромен световен мащаб. Така може да привлечем повече посетители в музеите в България, защото знаем, че днес по-малките ни посетители харесват повече и предпочитат да обръщат внимание на технологиите, отколкото на историята, на миналото на нашия народ.

          Oт 19:30 часа пред Исторически музей Асеновград заповядайте да се насладим на изпълненията на Струнен Дует WEIL.Той е уникален и единствен струнен дует от електрическа цигулка и китара. Идеята на Мая и Папи е да предтавят звукът на цигулката и китарата по нов начин. Публиката да чува модерен звук, съчетан с ефекти, да се наслаждава на познати иавторски мелодии и да се увери, че и визуално дуетът от цигулка и китара може да е нестандартен, ефектен и неповторим.

          Заповядайте! Вход свободен.