bg   En  
   Новини
ВЕЛИКДЕНСКА РАБОТИЛНИЦА „ШАРЕНИ ЯЙЦА” В ЕТНОГРАФСКАТА КЪЩА - 09. 04. 2015 г., 13,00 ч.

   Богата е обредността във Великденския празничен цикъл. Седмица преди Възкресение Христово, лазарки играят буенец- единственото хоро през Великите пости. На Връбница, същите тези моми се събират на реката, за да изпълнят обичая кумичене. Следва Страстната неделя, всички дни, от която са наречени велики. На Велики четвъртък работа не се подхваща за предпазване от градушки. Този е денят най-вече определен за боядисването на яйцата - основният символен знак за Великден.


    Точно на 09. 04. 2015 г. от 13,00 ч., на Велики четвъртък, в Етнографска къща - Асеновград ще се проведе Великденска работилница „Шарени яйца”. Водещи ще бъдат гостуващи приложници. Мариана Панайотова ще ни въвлече във Велинградската традиция за писане на яйца. Спаска Георгакева идва от Задругата на майсторите. Тя ще ни открие възможности за използването на вълнен материал при изготвянето на Великденска украса и ще ни запознае с интересната техника на иглонабиване. Творческият дух приобщава и окуражава в групата всеки, който се захване да прави нещо с ръцете си. Традицията ни обединява и припомня за нашите корени.


    На връх Великден ни обгръща емоцията от пъстрите багри, боренето с боядисаните яйцата, срещата с близки и роднини. После настъпва Светлата неделя, която отново ни изпълва с надежди в добри пожелания. За да са светли, усмихнати и цветни вашите Великденски дни, вземете от къщи няколко твърдо сварени, изстинали вече яйца и елате в Етнографската къща, за да се впуснем заедно в това шарено и вълнуващо приключение. Ръцете ще ни водят, сърцето ще ни подсказва и красотата ще струи… Нека всички желаещи за участие се обадят предварително на телефон 0331/6 22 50 или 0888 188 238, за да бъдат записани и да се осигурят необходимите места.


Нека бъдем здрави и спокойно посрещнем Великденските празници!