bg   En  
   Новини
Благовестие за благотворителен мартенски базар на ДЦДУ – 16. 02. 2015 г. от 14,00 ч. в Исторически музей – Асеновград

 

       Творчески дух нахлува сред децата от ДЦДУ в навечерието на всичките ни големи етнографски празници. Редом с целия педагогико-медицински екип, те предприемат буйна офанзива за изработване на тематична ритуална украса. Тъй като Баба Марта скоро ще похлопа на вратата, идва време за Благотворителния мартенски базар. Този път към него ще се включат и възпитаниците на ЦДГ „Дружба” и най-вече тези от ПГ с ръководители г-жа Ема Хубенова и г-жа Надя Алексиева. Освен че ще вземат участие в самия базар, заедно с връстниците си от ПГ при ОУ „Ангел Кънчев”, под ръководството на г-жа Ирина Иванова, ще ни приготвят и музикално-поздравителна програма.

       Към инициативата за благотворителност вече се присъедини и един самостоятелен участник – това е Златка Атанасова. Със свои собственоръчно направени мартеници и мартенски кукли, тя ще обогати вече традиционния мартенски базар, който ще прелее в червено-бялата гама за радост на всички нас, в подкрепа нуждите на децата от ДЦДУ. Очакваме и други ентусиасти да се включат в дарителската кауза. Това е една възможност за всички ни да преживеем благодеятелност.

      А усмивките, които можем да извикаме у тези деца, вниманието и времето, което можем да им отделим в общуване, това е другата ценност, от която те се нуждаят. Общувайки по между си, хора от народа са сътворявали различни предания. Легенди разказват случки за наши исторически личности и герои. Традицията за окичването на мартениците, се свързва с името на Хан Аспарух. Според народното предание, българският владетел пръв закичил червено-бели конци на своите войници. Затова Детски театрален състав при Читалище „Родолюбие” ще пресъздаде сценично тази легенда с част от децата от ДЦДУ.

      Така пред нас ще се разгърне една светла страница от историята, за да ни припомни за създателя на българската държава - Хан Аспарух. Така, както в природата се въртят различните сезони, се е променяло и състоянието на страната ни. Не случайно, в народното творчество се е свързала идеята за началото на държавата ни с наченките на пролетта, когато се раждат нови надежди. Както през пролетта всичко се събужда за нов живот, така и България, сред радост и мъка, след победи и разгроми се отърсва от несгодите, за да разцъфтява и обновява своя лик и да укрепва снагата и до днес.

     Мартениците се слагат, за да укрепва здравето ни, носят топло, слънчево настроение и усмивки, който са заразни.

      Нека щастливи дочакаме и посрещнем идващата Баба Марта!    Желаещите да участват със своите лично изработени мартеници в базара, могат да ги донесат в Исторически музей – Асеновград до 15. 02. 2015 г.

      Благодарим на всички, които оказват своята подкрепа!