bg   En  
   Новини
КОЛЕДНО-НОВОГОДИШНА РАБОТИЛНИЦА „СУРВА ЗА ЗДРАВЕ“ В ЕТНОГРАФСКА КЪЩА - АСЕНОВГРАД

КОЛЕДНО-НОВОГОДИШНА РАБОТИЛНИЦА „СУРВА ЗА ЗДРАВЕ“ В ЕТНОГРАФСКА КЪЩА - АСЕНОВГРАД

17. 12. 2014 г. от 14,00 ч.

      Наближават дългоочакваните Коледно-новогодишни празници, които нежно ни теглят към семейното огнище. В тези светли дни се събираме с роднини и близки, за да усетим топлината, която сме събирали по между си в годините. Традицията ни призовава за бъдем заедно…

       „Дневен център за деца с увреждания“- Асеновград е един уютен кът, в който е скътана любовта, която си е там не само по Коледа. Тя избуява в онази топла грижа,много близка до семейната. Децата в Центъра общуват със себеподобни под крилото на целия социално-педагогически и медицински персонал. Тези деца имат нужда от постоянна интеграция към голямото Човешко семейство като неотменна част от него. Исторически музей - Асеновград продължава да работи с ДЦДУ в тази посока.

        Заедно с ученици от „Св. Св. Кирил и Методий“, децата от ДЦДУ ще участват в Коледно-новогодишна работилница „Сурва за здраве“, под умелото ръководство на Мариана Панайтова.

         Всяко дете собственоръчно и помагайки на тези, които се нуждаят от това, ще си изработи традиционна сурвачка за първия празничен ден от Новата година. Щастливи ще са роднини и близки, със здраве ще се сдобият занапред, защото това ще са сурвачките от времето на нашите прабаби и прадядовци, когато не е имало лъскави и шарени хартийки. Истинските сурвачки са били от дрянови клонки с първите им пъпки и са се кичели с вълна, пуканки, ошав, люти чушки, боб и други такива естествени продукти със символно значение, все за здраве и берекет.

          Накрая ще остане време и за украсяването на елхата, отново с играчките, които децата сами ще изработят. Когато всички творим нещо заедно, ние сме едно…

           Нека сме живи и здрави, по масло и мед, та на късмет да ни е Новата година!

  При първи петли са тръгвали сурвакарските   дружини на Васильовден от къща на къща с   тази най-честа блажанка:

Сурва ,сурва година,

Весела, весела година.

Голям клас на нива,

Червена ябълка в градина,

Жълт мамул на леса,

Голям грозд на лоза,

Пълна къща с деца,

Пълни обори със стока,

Пълна кесия с пари.

 Живо здраво до година,

До година, до амина!

 

                                                       Весели празници!