bg   En  
   Новини
31.10.2014 - Изложба "Изселници - Преселници"

                                      „ИЗСЕЛНИЦИ – ПРЕСЕЛНИЦИ”

        На 27 ноември ще отбележим тъжна дата в календара – 95 години от подписването на Ньойския договор. Когато унизена и победена България го приема, тя е принудена да се съгласи и с условията по Конвенцията за взаимна размяна на малцинства между България и Гърция. Ние имаме и друга годишнина за честване – 80 години от промяната на многовековното име Станимака в Асеновград. Двете събития са свързани, защото отразяват съдбоносни процеси, променили завинаги историята на нашия град.

       Подкрепена от Министерство на културата, изложбата, която ИМ – Асеновград представя в навечерието на Деня на народните будители има за цел да запознае обществеността с обществено-политическите, икономически и социални причини, предизвикали най-голямата демографска криза в новата история на Станимака – Асеновград. С множество фотоси, регистри и други документи е проследена част от историята на града за повече от половин век. Засегнат е болезненият въпрос свързан с антигръцкото движение и последвалата масова емиграция на определящото се като гръцко население. Проследен е успоредният приток на преселници от всички краища на България, Тракия и Македония. Основен акцент на експозицията са процесите на изселване – преселване след 1919 г. Направен е опит да се представи трудният живот на поколение, разделено между две „Майки – Родини”. С множество документи и снимки се показва състоянието на тракийската и македонска емиграция в града, както и положението на изселените в Гърция наши съграждани. Специален момент в изложбата е посветен на личните, семейните фотографии, защото те олицетворяват човешкото лице на трагедията, която са преживяли изселниците и преселниците в нашия град.

         Откриването на изложбата ще бъде в 18 часа на 31 октомври тази година в залита на Старинно училище „Свети Георги”. Ще можете да я видите до края на месец ноември.

          Заповядайте!