bg   En  
   Новини
23-24 юни 2014 г. - Еньовден

КАЛИНИЦИ НА ЕНЬОВДЕН В ДВОРА НА ЕТНОГРАФСКАТА КЪЩА така, както трaдицията повелява – на 23. 06. 2014 г. от 16,00 до 18,00 ч. момичетата оставят нишаните си, а на 24. 06. 2014 г. ги получават обратно с наричания за здраве и късмет…

            Еньовден – омаен ден. Благовоние на треви. Билки се берат, венци се вият. Дяволити моми с китка момци закичват и на себе си ги обричат… Бродници от чужди ниви роса за повече плод събират. Магьосници отвари бъркат. Вода и цвете за здраве и обич се наричат. Лечителите са в стихията си. Това е денят на Слънчовата женитба със Земята-родилница. Сливат се силите на мъжкото проникновение и женското плодоносие. Ден на открити и скрити надежди – все за здраве, любов и берекет… Всеки носи своята сила, всеки вика своята орисия… Еньовден – ден омайник…

           В цялата страна се тачи и почита силата му, символиката му, отбелязва се култът към Св. Йоан Предтеча. В Асеновград обаче празникът отдавна е добавил свои измерения. Освен всичко друго, единствено тук, на този ден, жителите и гостите на града ставaт свидетели на една истинска булчина фиеста и то от деца, облечени в красиви бели одежди. Това са малките калинички, даващи названието и на единствения в страната такъв празник. Известно е, че не можем да се потопим два пъти в една и съща вода. Само тук, веднъж в годината, можем да се влеем в такава атмосфера. На фона на свежата природна зеленина блесва детската чистота и красота. Празник, в който главните герои са деца – млади слънчеви невести! Толкова много малки момичета, облечени красиво като булки!

         Привържениците на ритуалната обредност, ще дойдат надвечер, в деня срещу празника на 23. 06. 2014 г. от 16,00 до 18,00 ч. в двора на Етнографската къща, за да оставят децата своите нишани – това са любимо пръстенче, герданче, гривничка, фибичка или каквито и да са подобни аксесоари. Те се слагат в мълчана вода в менчето, покриват се с бяла кърпа, за да нощуват под звездите. Сутринта на самия празник 24. 06. 2014 г. в 8,30 ч., децата ще си вземат обратно нишаните и ще чуят наричанията си за здраве и благодатен живот.

        За всяка болка има билка. Затова ще вкусим от аромата и целебната сила на отварата, приготвена по рецепта и от билките на Бай Кольо билкаря – истинска гордост за града.

        След този обичай, калиничките се отправят към близката църква “Св. Николай Чудотворец“, за да получат благословията на свещеника в тържественa литургия.

        В 11,00 ч. празничното шествие на красивите калиници, начело с Отец Йордан, тръгва през параклиса „Св. Богородица Въведение" (Калиничката) до Градския парк. Деца и възрасни заедно ще се забавляват на открито. Калиничките ще бъдат приветствани и наградени.

         Вечерта от 19,00 ч. ще бъдат връчвани грамоти за участието им. Този тържествен момент ще бъде последван от Модно дефиле на асеновградски сватбени салони с участието на ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и СОУ „Княз Борис I”. В артистично-музикалната програма за деня ще вземат участие и възпитаниците на ОДК „Васил Левски“, Фолклорна формация „Надежда Хвойнева“, ДВГ „Калина Малина“, Балетна формация „Косара“, Димитър Ангелов – Цампито. Празничният ден ще завърши с концерт на Иван Дяков.

         В Асеновград Еньовден наистина ще ви омая. Калиниците са част от визитната картичка на града. Заслужава си веднъж в годината на този ден да се окъпем за здраве в слънчева вода, както и в тази празнична красота. Заповядайте! Община Асеновград, Исторически музей, Храм „Св. Николай Чудотворец“ и всички участници в програмата, се погрижихме за това, градът да празнува своя Еньовден с типичния за него сюжет „Калиници“.

         Поздравления и благопожелания - букет от здраве, любов и берекет!