bg   En  
   Новини
След експонирането на изложбата „ТРАДИЦИОНННАТА БЪЛГАРСКА ШЕВИЦА – ЛЮБОВ, СЪДБА И ХОБИ” в ЕТНОГРАФСКА КЪЩА - АСЕНОВГРАД , идва ред на РАБОТИЛНИЦА ЗА ПОКАЗ НА БЪЛГАРСКА ВЕЗБА, ПЛЕТИВО И КЕНЕ в Нощта на музеите – 17. 05. 2014г. от 17ч.

След експонирането на изложбата „ТРАДИЦИОНННАТА БЪЛГАРСКА ШЕВИЦА – ЛЮБОВ, СЪДБА И ХОБИ” в ЕТНОГРАФСКА КЪЩА - АСЕНОВГРАД , идва ред на РАБОТИЛНИЦА ЗА ПОКАЗ НА БЪЛГАРСКА ВЕЗБА, ПЛЕТИВО И КЕНЕ в Нощта на музеите – 17. 05. 2014г.

       Oт 17ч. На 08. 05. 2014г. в Етнографска къща - Асеновград бе открита гостуваща изложба на Колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова” към Читалище „Алеко Константинов”, гр. Пловдив под надслов „Традиционната българска шевица – любов, съдба и хоби”. Изложбата бе представена достойно от художествения ръководител на Колектива Стойка Попова. Везбарките показаха, че за тях шевицата е любов , съдба и хоби.

       Музейната къща замръкна и осъмна в нова красота. Залата на първия етаж се нагизди с бродирана премяна. Пъстрите тишлайфери, карета и носии и други изделия са професионално подредени от аранжора Маргарита Рачева. Според нея във всеки български дом трябва да има традиционна шевица за късмет.

        Изложбата ще остане да ни радва и припомня за едно наше национално богатство, което обикновено остава скрито в стария скрин на времето. Посетителите ще могат да видят, че ръкоделията на шевицата са ценни не само затова че са на изчезване, а и защото носят своите апотропейни послания и поощряват творческия дух.

       За тези, които искат да се докоснат практически до това народно изкуство, майсторките от Колектива ще проведат Работилница, която ще е достъпна за всеки, който желае да опита различни бодове, техники за плетиво и кене. Тя ще отвори в Нощта на музеите на 17. 05. 2014г. от 17ч. в Етнографската къща. Приемете предизвикателството на уроците на везбата и преживейте радостта от собственото си открито или неоткрито умение.

       Входът за музейната нощ ще е свободен от такса за Работилницата, за гостуващата везбарска изложба и постоянната експозиция. Нека бъде празнична нощта!

          Заповядайте, очакваме ви!