bg   En  
   Новини
08.05.2014 - „ТРАДИЦИОННАТА БЪЛГАРСКА ШЕВИЦА – ЛЮБОВ, СЪДБА И ХОБИ”

       На 08. 05. 2014г. от 17,30ч. в ЕТНОГРАФСКА КЪЩА – АСЕНОВГРАД ще се открие гостуваща изложба „ТРАДИЦИОННАТА БЪЛГАРСКА ШЕВИЦА – ЛЮБОВ, СЪДБА И ХОБИ”, представена от Колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова” към Читалище „ Алеко Константинов” -Пловдив , с подкрепата на Община Асеновград.

       Хобито да везеш с любов… е съдба.

       Съдбата е това, от което не можеш да избягаш. Да обичаш съдбата – това е предпоставка за щастие. Да откриеш хоби и да го живееш – това е вдъхновяваща съдба. Настоящето завинаги си остава свързано с предците.

       Все още има кътчета в нашето съвремие, които пазят добрия дух на миналото. Има хора, които не изневеряват на традицията, защото усещат нейната очарователна сила. Щастливи сме да срещаме подобни люде.

      Колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова” се помещава в Пловдивското читалище „ Алеко Константинов”. Основан е през 1968г. В момента се оглавява от Стойка Попова – художествен ръководител на група ръкоделки с различни възрасти и професии. Те ревниво пазят българската традиция и неизменно следват моделите, оставени от нашите прабаби. Единадесет от участниците в Колектива са членове на Задругата на майсторите на художествените занаяти. Дълъг е списъкът на местните и задграничните изложби, в които са участвали жените. Интересът към българската шевица на тези жени датира още от детските им години. А това си е съдба. Те бродират, за да ни оставят наследство от красота и българщина, но те не се свързват по между си само поради общото си хоби. За тях делниците и празниците са една споделена реалност. Отдадени на любимото си занимание, те не познават скуката и самотата. Майсторките везат, плетат, споделят по между си, забавляват се, живеят. Пребиваваме във време, в което технологичният производствен процес е изместил автентичността и е отделил човека от неговия творчески потенциал, прекъснал е корените на традицията, на труда му. И все пак, сами ще се убедите, останали са такива хора, които не са се оставили да бъдат обезличени от машините. Те са призвани да ни напомнят за творческите устои на живота и за това, което сме самите ние. В миналото всяка жена е сътворявала облекло и тъкани в домакинството – от платното до декоративната шевица. В личната и практична отговорност се е разгръщал творческият процес и тя е била зависима само от собствените си ръце и умения. Жените от Колектива са истинските потомки на този здрав деен дух. Творбите им, които ще бъдат показани в изложбата, са възстановки от 25-те етнографски области на страната ни. Аранжировката на изложбата е дело на Маргарита Рачева, която умело и интересно разполага уникалните изработки. Ще имате възможност да видите истински произведения на изкуството, наречено везба във вид на платна, картини, дрехи и вещи от бита. Осъществяването на приемственост между поколенията, относно което и да е ръкоделие и занаят, е едно богатство, както за нацията, така и за човечеството. Истината и красотата, които сами създаваме, правят нашия свят автентичен и вълнуващ. Някога, не токова далеч във времето, животът е бил това, което действително сам си сътвориш, било то с бродерия или нещо друго.

       Съдбата е предопределеност, която се поема от любовта, а тази любов се изразява и в избраното хоби. Нека всеки бъде докоснат от любовта, извезала традицията и усети мощта на корените си. Нека всеки има своето хоби, което да го окрилява… Пожелаваме на всички ни ползотворни и вдъхновяващи майски празнични дни през най-красивия месец на годината!