bg   En  
   Новини
11.04.2014 - ТРАДИЦИЯ В СЪВРЕМЕННО ЗВУЧЕНЕ

           Големият ден приключи с две Великденски изложби и две атетиета за писани яйцa.

           След като бе открита изложбата „Пътят на писаните яйца” в Старинното училище „Свети Георги”, там се проведоха и две Великденски ателиета под ръководството на доц. д-р Светла Ракшиева от Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей –БАН и Георги Куманов – гл. уредник в Исторически музей – Велинград.

          Първата група участници бяха от СОУ ”Св. св. Кирил и Методий”, придружени от г-жа Коройчева и г-жа Колева. Във втората творческа група се включиха ученици от ОУ” Петко Каравелов”, заедно с учителя си Деян Георгиев. Присъединиха се и ученици от ОУ „Христо Ботев” и от школата на Ламбриана Форева.

         Старата техника оживя, традицията се събуди. Малки и големи бяха погълнати от движението на писалките, които оставяха чудни следи от восък върху белите яйца . Участниците потънаха в тишината на собственото си творчество. Възпроизвеждаха се показаните модели, както и се отваряше пространство за импровизация. По лицата се изписваше доволство и спокойствие. Всеки си занесе у дома от пъстрата красота – боядисано изписано яйце.

        Вечерта завърши с откриване на изложбата „ Великденски писани яйца от Чепинския край” в Етнографската къща. Градусът на празничното настроение се покачваше с артистично- музикалната програма на децата от ЦДГ „Дружба”, ОДЗ „ Бако Динчо” и Детско театрално студио към Читалище „Родолюбие” . Неотменно на този ден те следваха събитията и всички радостно ги аплодирахме.

       Благодарим на всички, които споделиха с нас предвеликденската феерия!