bg   En  
   Новини
10.04.2014 - Изложби "Пътят на писаните яйца" и "Великденски писани яйца от Чепинския край"

         От 10. 04. 2014г. до 10. 05. 2014г. Исторически музей – Велинград ще ни гостува с две Великденски изложби на две места едновременно. В една от  залите на Старинното училище „Свети Георги” ще бъде разположена изложбата „По пътя на писаните яйца”, а в Етнографската къща ще се представи изложбата „Великденски писани яйца от Чепинския край”

          Цели три дни се празнува Великден. В приказките се казва „...Три дни яли пили и се веселили...” Исторически музей – Асеновград е в унисон със свещената символика на числото три. Три събития ще се открият в един ден - 10. 04. 2014г. Освен двете изложби, сме подготвили още една изненада за вас. Старинното училище ”Свети Георги” ще бъде домакин и на ВЕЛИКДЕНСКО АТЕЛИЕ с автор и водещ доц. д-р Светла Ракшиева от Институт за Етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН – София. Тя е една от най-изкусните майсторки, оценена и отвъд границите на страната ни. Заслужено носи престижното признателно звание „писарка”. Асеновградчани ще имат уникалния шанс да се докоснат до специфичното изкуство да рисуват с восък върху яйчната черупка. За целта се използва специален инструмент, наречен „писанец” или „писалка”.

          За него, големият български етнограф Христо Вакарелски казва, че е „вълшебна пръчица”, с която се изписват фантастични образи и форми.

          Не всеки ден е Великден!

          Не всеки ден разполагаме с възможността да изживеем практически подобно чудо с толкова талантлив водещ. „Гледан като писано яйце”, казва народът за обгрижения. С това отношение се сътворява и красотата от човешките ръце. Тя иде от сърце.

         В Ателието участие ще вземат ученици от ОУ „Петко Каравелов”, СОУ”Св. св.Кирил и Методий” и ДЦДУ.

         Т.к. местата са ограничени, молим, ако има желаещи предварително да заявят това като се обадят на моб. тел. 0888 188 238 до 04. 04. 2014г.

          Материалите са осигурени от Исторически музей – Велинград, Исторически музей – Асеновград, с подкрепата на Община Асеновград. Единствената необходимост за участие, при условие, че все още има места, е да си носите от къщи няколко на брой твърдо сварени яйца, толкова, колкото искате да изпишете.

           Заповядайте!

          ВЕЛИКДЕНСКОТО АТЕЛИЕ ще се открие на 10. 04. 2014г. от 11ч. заедно с изложбата „ПО ПЪТЯ НА ПИСАНИТЕ ЯЙЦА”. Тази изложба обобщава голяма част от професионалния опит и хоби-интерес на доц. д-р Светла Ракшиева, Георги Куманов – гл. уредник в Исторически музей - Велинград, Диана Русева и Петър Русев – президент на ПЕТ ЕООД–Велинград. Те са се обединили около личните си пристрастия към темата и практиката, относно писаните яйца. Пропътували са през Румъния, Украйна, Словения, Чехия, Полша, Унгария, за да участват в различни инициативи с изложбен и фестивален характер. Човек е жив, докато се учи, както и се учи, докато е жив. Творческият процес е безкраен... Тези хора не само разширяват своя кръгозор по темата извън мащабите на страната ни. Те обогатяват Велинградската музейна колекция на писаните яйца.

         Посетителите ще могат да се запознаят отблизо с различни модели на изписване на яйца от близките страни. Във фотосите ще намерят още информация за процесите на промяна и развитие на този вид творческа традиция.

          Заповядайте!

 

 

          Етнографската къща с радост ще посрещне изложбата „ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА ОТ ЧЕПИНСКИЯ КРАЙ”. Тя ще бъде открита, както вече беше споменато, на 10. 04. 2014г. от 17, 30 ч.

              Асеновградчани и туристи, минаващи през града, ще могат да се запознаят с типични за Велинград и Ракитово техники, орнаментика на писани яйца и история. Зрелищната наслада ще бъде допълнена и с характерните за този край носии, ритуално свързани с Великденската идея. Всеки край носи своето богатство и собствен дух. Всяко очарование е единствено и не се повтаря. В Станимака се лее вино, в Чепино красиво се изписват яйца.

              Заповядайте!

              За да се засили празничната интонация, с артистично-музикална програма към нашите събития ще се присъединят децата от ЦДГ „Дружба”, ОДЗ „ Бако Динчо” и Детски театрален състав към Читалище „Родолюбие”. Към творческото ателие ще се включи и Мариана Панайотова с показно - изработване на поставки от хартия за украсените яйца. Не всеки ден е Великден, затова позволете си повече подаръци за самите вас. Ще се радваме да са от нас.

              Весели Великденски празници!