bg   En  
   Новини
20.02.2014 - Кукерски игри - феерия от багри, магия и мистерия

КУКЕРСКИ ЗВЪН ОТ ЯМБОЛ РАЗБУЖДА ОТ ЗИМЕН СЪН И НОСИ ЖИВИТЕЛНОТО ОБАЯНИЕ НА ПРОЛЕТТА

Гостуваща изложба от РИМ – Ямбол „ Кукерските игри – феерия от багри, магия и мистерия ‘’ на 20.02.2014 г. от 17.30 ч. в Етнографска къща – Асеновград

      Кукерските маскарадни игри са едни от най-ярките и оживени обичаи в нашето фолклорно наследство. Календарно те са обвързани с така наречената Сирна неделя или Сирница – денят, в който даваме и молим за прошка. С акта на прощаването ние разчистваме пътищата си и отваряме нови пространства в самите нас. По същия начин и в този период от годината зимата се отдръпва, за да даде път на напиращото ухание на пролетта. Сякаш всичко започва отначало - дърветата надяват нова премяна, орачи и копачи с труда си подканват земята отново да ражда. Ергените дават превес на силата и мъжеството си, показват най-съкровените си мераци като хвърлят собственоръчно запалени стрели в дворовете на своите избраници. Активират се добрите сили, задвижва се оплодителният процес.

      Кукерите играят за здраве и плодородие. И ако някой има спомени от детството си за страховити маски, силното дрънчене на чанове и хлопки, търкалянето по земята – всичко това има своите корени от дълбините на времето, своето основание в полза на обновлението и оживлението на природата. Колкото по-страшна е маската, толкова по-далеч ще изгони злото. Колкото по-шумни са танците, толкова по-скоро ще докарат пролетта. Търкалянето на кукерите по земята не е просто игра, а съприкосновение с нейната сила.

       С помощта на Община Асеновград в навечерието на предстоящите календарни празници, най-вече Сирни заговезни, предшестващ Великден, в Етнографската къща ще гостува изложба „ Кукерските игри – феерия от багри, магия и мистерия ”от РИМ – Ямбол. Кукерските обичай са много характерни за този край. Авторите на изложбата ни въвеждат в един чудноват свят, които крещейки със звуци, цветове и обредна зрелищност ни прави съучастници в оживителния природен процес. Напомня ни за прошката, която искаме да дадем и да ни бъде дадена, за да започнем отново на чисто.

      Като един от акцентите в експозицията ще видим пресъздаване на ритуално заораване - съществен елемент на маскарадните игри. Ще можем да се полюбуваме на автентични облекла и маски. Заповядайте на откриването на изложбата, пропътувала немалкото и ненапразно разстояние от Ямбол до Асеновград, за да зарадва очите ни и разиграе празнично сърцата ни.

       Очакваме ви!