bg   En  
   Новини
31.01.2014 - ЧЕРВЕНО ВИНO ЩЕ СЕ ЛЕЕ ОТ ЧЕШМАТА НА ЕТНОГРАФСКАТА КЪЩА ПРИ ДЕГУСТАЦИЯТА НА НАЙ-ВКУСНИТЕ СТАНИМАШКИ САРМИЧКИ

 

ЧЕРВЕНО ВИНO ЩЕ СЕ ЛЕЕ ОТ ЧЕШМАТА НА ЕТНОГРАФСКАТА КЪЩА ПРИ ДЕГУСТАЦИЯТА НА НАЙ-ВКУСНИТЕ СТАНИМАШКИ САРМИЧКИ

        Точно в навечерието на емблематичния за града празник „Свети Трифон”, в двора на Етнографската къща от 160-годишната чешма ще потече червено вино. Чудото е сътворено с финансовата подкрепа на Община Асеновград от майсторските ръце на асеновградчанина Свилен Стоянов, който усърдно се труди относно ремонтните дейности в  сградите на Исторически музей.

         На 31. 01. 2014 г. от 13.00 ч. след откриването на паметника на създателя на прочутата малага – Аристи Чорбаджака, местните граждани и гостите на града ще вдигнат Наздравица, наливайки чаши от чучура на старата чешма в двора на Етнографската къща.

 

       Виното е не от къде да е, а от "Винзавод" АД Асеновград и от прословутата Винарска изба на Дядо Пламен. Пак от същата изба за любителите на твърдите напитки ще има демонстрация на традиционната технология за варене на ракия, от която също ще могат да се пълнят чаши и да се опитва на място. Кой би пропуснал подобно нещо!?... И това не е всичко – в същия час, на същото място ще опитаме и едно от най-типичните за сезона и за града мезета. Бъдете свидетели, защо не и участници в „Конкурс за най-вкусните станимашки сармички” с атрактивния водещ Ути Бъчваров. Всяка домакиня може да намери своя звезден миг, разкривайки своите кулинарни импулси и умения.

        Когато сътвореното от нашите ръце се сподели, в случая и буквално се вкуси от повече хора, чудото се умножава и ние всички ставаме част от цялото. Избягайте от черупката на ежедневието, излезте от сянката си и влезте в това приключение с поднос сaрмички от личното ви готварско творчество. Всяка станимаклийка вие сармички. Нека обменим рецепти и опит и да подкрепим традицията в съвремието.

    Самодейците от Театрален състав при Читалище Родолюбие, с художествен ръководител Изабела Шопова, са ни подготвили сценична изненада около темата за виното със сармичките. Участие в събитието ще вземат и ученици от ПГ по ХВТ „Димитрий Солунски” и ПГ „Св. Патриарх Евтимий”.

       Неподкупното жури ви очаква! Не се чудете и с вашите сармички наградата вземете! Късметът спохожда всеки. С вкусно настроение и весело опиянение ще се приберете!

        Привет за участниците и успех! Наздраве на всички и добър апетит!