bg   En  
   Новини
13.09.2013 - Нощ на музеите и галериите

                                 Карнавал – истории в картинки от Пенка Динчева и Нагледна

        Две от най-използваните думи в световен мащаб в наше време са like и share (с българските им еквиваленти лайквам и шервам). В геометрична прогресия се увеличава броят на хората, всекидневно харесващи и споделящи – лични статуси, новини, събития. Думи, музика, картинки. Малки и големи неща, които идват, докосват ни и си отиват. Естествена потребност от споделяне ли е това – да присядаме с другите край огъня, на седянка пред къщата, в кръчмата около шишето ракия? Да препредаваме и дооформяме историите и творчеството по свой начин, да бъдем част от цялото? Завръщане към Началото, към общото?

        В същото това време медийната среда е все по-наситена с кампании в защита на авторството и за забрана на споделянето. Творецът трябва да получава адекватно заплащане за изработеното, да. Но къде е границата, прекалените забрани не затварят ли Автора в клетка, недосегаем, далеч от хората? Не става ли изкуството твърде изкуствено? А можем ли с прекомерното споделяне да убием и изгубим Автора? Кое е честно? Карнавал – истории в картинки е проект на НАГЛЕДНА, който всъщност не се опитва да отговори на тези въпроси. Може би е едновременно въпрос и отговор. Или нито едното. Всичко започва с един писател, един дизайнер и една корица на нова книга, която, оказва се, не е подходяща за канадския пазар. Рауи Хадж, Райчо Станев,

          Карнавал – сътрудничество и приятелство, започнало с втората книга на Рауи, преведена на български език (Хлебарка). Книгата вдъхновява картина, която – вместо като корица – заживява отделен живот и на свой ред дава идеята Райчо, Ани, Пенка, Радо и Евгени да фантазират и опишат свои приятели (с техни конкретни черти и навици) като различни животни, част от Големия Карнавал. Кратките истории са споделени с Пенка Динчева, която ги претворява в двадесет и пет картини.

       Пенка Динчева е млада и талантлива графичка от Асеновград, завършила Националната Художествена Академия. Тя е вземала участия в много групови изложби, през 2006 година печели първа награда на студенстския конкурс за графика малък формат. От 2012 тя е част от екипа на Нагледна.

        "Нагледна" е студио за дизайн, изкуство и кино, основано през 2007 г. от Райчо Станев заедно с Евгени Богданов, Радомир Данков и Пенка Динчева, които си сътрудничат с единомишленици от цял свят. Студиото е представяло свои работи в София, Лондон, Берлин, Цюрих, Анкара и Хавана. През 2010 г. представя свои инсталации и организира публични дебати на политически теми в рамките на BASS Festival Birmingham и TINAG London. Същата година студиото организира и серия от лекции и презентации в Ecole Cantonale d’Art du Valais (Switzerland), а през 2011 участва на 12-тото Истанбулско Бианале за съвременно изкуство. Проектът Светло бъдеще, реализиран от Нагледна през 2012, участва под различни форми в Sofia Design Week, Sofia Architecture Week и Sofia Contemporary.