bg   En  
   Новини
16.05.2013 - Интимното облекло на пловдивчанката отпреди век (или когато бикините бяха кюлоти)

                                           Интимното облекло на пловдивчанката отпреди век

                                                        (или когато бикините бяха кюлоти)

               В средата на ХIХ в. в българските земи навлиза все по-осезателно европейската мода, а заедно с нея у нас се налагат и долните дрехи, т.нар. бельо.

           През втората половина на ХIХ в. се възприемат всички съставки на дамското бельо – корсети, комбинизони, гащи, фусти, нощници.

           Първоначално бельото се набавя чрез внос и е ушито най-често от хасе, а в някои случаи и от батиста. Към края на века се шие по поръчка при местни шивачки. Бедните гражданки си го шият сами от американ.

          След войната настъпват промени и в мъжкото бельо, то става масово производство и най-често се шие от хасе. Една от първите фабрики за трикотажно бельо е в Габрово. Появявят се и пижамите за сън, които се шият от зефир или бархет – едноцветни, раирани или на цветни фигури.

         Облеклото и в частност бельото отразяват цялостната промяна, която настъпва във всички сфери на живот в началото на ХХ век.

         Изложбата представя дамско и мъжко бельо от периода ХІХ – началото на ХХ век, аксесоари и др. (експонати от фонда на РЕМ – Пловдив).

        Откриване на изложбата 16 май 2013 г. от 17.30 часа в Етнографска къща - Асеновград, със специалното участие на ученици от ПГ "Патриарх Евтимий".

            Заповядайте!