bg   En  
   Новини
15.03.2013 - "Маските на Венеция"

     На Сирница в старата Станимака се провеждал шумен и пъстър карнавал. Понякога той траел цяла седмица, като маскираните „карнавали” се оценявали и награждавали от специално жури. За да създадем у днешните асеновградчани карнавално настроение, представяме изложбата „Маските на Венеция” от Италианския културен институт – София.

     Изложбата, която се състои от около 60 фотографии с автори Ренато Форназери, Джани Авезани, Дино Бачоло, Ренато Греко, Давиде Тофанин, Алесандро Дзанкини, има за цел да ни даде колкото се може по-ярка и пъстра представа за приказния свят на Карнавала във Венеция, където фантазията, цветовете, празничното настроение и радостта от живота се усещат с пълна сила.

     Различният художествен усет на авторите ни дава възможност да проникнем в детайлите на този нереален свят, да се потопим в него и да се почувстваме неделима част, не като зрители, а като участници. Маските и пищните костюми имат свойството да отнемат идентичността, но в същото време да направят от всеки главно действащо лице. Това е и истинският смисъл на карнавала – всеобщо празненство, в което всеки се включва спонтанно и допринася за доброто настроение и цветната картина.

      Изложбата ще бъде открита в 17,30 ч. на 15 март 2013 г. в Старинното училище „Свети Георги” и ще може да бъде посетена до 15 април 2013г.