bg   En  
   Новини
23-24 юни 2017г. - Калиници на Еньовден

Калиниците - еньовденски букет от ефирна нежност и красота

        Наближава Рождението на Св. Йоан Предтеча - Еньовден. Народът го зове още Иван Летни, защото поставя началото на лятото. Наричат го и Иван Бильобер, т. к. на този ден, билките набрани призори са в най-целебната си сила. Слънцето свети от най-високо, водата докосната от него е здравеносна.

        В Асеновград на Еньовден има един различен акцент - букет от детска красота, поднесен с изящeн вкус. Това са малките Калинички в чудните булчини премени. Те шестват из града и създават радостна зрелищност за родители и гости.

         За поредна година тези, които искат да подкрепят същинския обичай Калиница, ще дойдат в Етнографската къща в навечерието на празника на 23. 06. 2017г. от 16:00 до 19:00ч., за да си оставят по един нишан (дребно детско бижу) в мълчана вода, под зелено дърво. Те ще престоят така през нощта под звездното небе. Oрганизацията включва предварително записване на децата с цел улесняване подготовката на празника.

         На самия Еньовден, 24. 06. 2017г. в 8:30ч. сутринта, момичета ще бъдат отново в двора на Етнографската къща, празнично облечени като булки, за да си вземат обратно нишаните и да чуят наричания за бъдещия си късмет.

         За музикалното-артистичното оформление ще се погрижат акордеонистът Димитър Ангелов – Цампи, ДВГ „Калина - Малина” и ЦПЛР „Васил Левски”.

         След това деца и родители групово ще се придвижат до Храм „Св. Николай Чудотворец” за празнична литургия, последвана от посещение на Параклиса „Св. Въведение Богородично”. Шествието ще премине по централните улици и ще завърши с установка сред зеленината на Градския парк, покрай реката. Там ще има увеселение за участничките с награди и грамоти от Общината.

         Вечерта празникът продължава с тематична поздравителна програма на открито, както на 24. 06., така и на 25. 06. 2017г.


Калиниците са една красива асеновградска традиция, привличаща погледите на гражданството и на много туристи и посетители.  

         Заповядайте в Асеновград, за да преживеете един различен Еньовден!

         Здраве, плодородие и на късмет!