bg   En  
   Новини
15.12.2016 г. - Изложба икони "Дойдох в Станимака да пиша..."

            През 2016г. асеновградчани честват две знаменателни годишнини от своята църковна история – 180 години (1836г.) от последното възстановяване на манастира „Св. Петка” при с. Мулдава и 150 години (1866г.) от изграждането на първия български храм „Св. Димитър” в града. Исторически музей – Асеновград отбелязва тези събития с изложба икони на зографи, работили в района на Асеновград в първата половина на 19 век и Кръгла маса на тема: „ Църквата през Възраждането – национален, политически и социален капитал на българите”.

           Изложбата е осъществена с любезното съдействие на Национална художествена галерия – София, Национален Археологически институт с музей – София, Регионален исторически музей – Хасково, Регионален исторически музей – Кърджали, Градска художествена галерия – Сливен, Градска художествена галерия – Смолян и Пловдивска Митрополия. Кураторът на експозицията Мариела Стойкова и организаторите са включили икони на най-значимите представители на Самоковската школа Христо Димитров, Димитър Зограф и Захари Зограф. Специално място е отделено на зографите от Тревненската школа Кръстю Захариев и Георги Кръстюв и на майсторите, идващи от Одрин – Васил Мосхос и Николаос Адриануполитис. Не са забравени и идващите от южните краища на Балканите Спирос Михаил и Алекси Атанасов. По този начин са представени голяма част от значимите зографи, работили в града и региона през първата половина на 19 век. Изложбата ще продължи почти три месеца – до края на февруари следващата година, като се надяваме в това време жителите и гостите на града да успеят да я видят.

             Кръглата маса ще бъде място за свободна дискусия между учени от Пловдивския университет, духовни лица и граждани. Те ще представят своите гледни точки за Църквата през Възраждането и как българите са успели да я превърнат в свой национален, политически и социален капитал.

           Изложбата и Кръглата маса ще се проведат на 15.12.2016г. от17,30 часа в Старинно училище „Свети Георги”.

           Каним Ви!