bg   En  
   Новини
НОЩ НА МУЗЕИТЕ 2016

Тази година в град Асеновград, Нощ на музеите ще се открие на 30 септември в три музейни сгради – Исторически музей, Старинно училище „Свети Георги” и Етнографска къща. По традиция Асеновград отбелязва на различна дата нощта на музеите от тази в град Пловдив, като причината за това е жителите на двата града да имат възможността да посетят по-голям брой културни мероприятия и обекти.


Исторически музей-Асеновград ще бъде домакин на следните събития, които ще започнат да се провеждат още на 28.09.2016г. в сградата на Старинно училище „Св. Георги”. Това е изложбата Старинни черкви в Пловдив и Асеновград – уникални пространства. Представляваща акварелни рисунки от арх. Славчо Мерджанов, която ще се открие от 18:00 часа.


В сградата на Исторически музей -Асеновград посетителите ще могат да разгледат фотодокументална изложба „Грижа за историята”, която ще се отрие на 30.09. тази година от 18:00 часа по повод 90-годишнината от създаването на археологическо дружество „Сварог”- Асеновград. Фотодокументалната изложба представя създаването, развитието и дейността на археологическото дружество. Интелектуалците от Сварог изграждат основите на музейното дело в Асеновград. Мисията им е наследена от следващите поколения историци, които провеждат системни археологически проучвания, издават специализирани научни трудове, обогатяват музейните пространства. Чрез фотографии, фотокопия на оригинални документи от фонда на музея и др., изложбата проследява как се заражда идеята за опазване на културно-историческото наследство на града.


В Централната сграда на музея продължава Благотворителния Базар на децата от Лятната музейна школа. Средствата, които ще бъдат събрани са в помощ на малкия Мишо. Изделия от глина, моделин, кукерски маски и рисунки.


За първи път тази година Исторически музей-Асеновград предлага на своите граждани и гости на града Безплатен тур по музейни маршрути, включващи Исторически музей, Старинно училище „Свети Георги”, Етнографска къща и четири от църквите – Св. Богородица Благовещение (Рибната), Св. Георги (Амбелински), Св. Богородица Успение (Дълбоката) и Св. Никола, които ще бъдат отворени до 21:00 часа.

Всички изложбени зали ще работят до полунощ с вход свободен!