bg   En  
   Новини
130 години от рождението на Аристи Чорбаджаков – Чорбаджака

     130 години от рождението на Аристи Чорбаджаков – Чорбаджака Лозаро-винарството е един от най-старите поминъци на населението от град Асеновград. Затова засвидетелстват археологически находки от нашия регион. Доказателство в тази насока са и старите квартали на града, които носят имена, свързани с производството на вино.


    През годините на Възраждането и първите десетилетия след Освобождението Станимака се превръща в един голям лозаро-винарски център. Това призвание дължим на едно име, което с годините не избледнява – Аристи Чорбаджаков, известен още като Чорбаджака.


    За избата на Чорбаджака и неговото чудно питие малага се говори и до днес. Израснал в семейство с традиции, Аристи е един широкоскроен човек, трудолюбив, благодетелен, щедър. За него хората казвали: „Само на този, който не му е поискал, не е подал ръка за помощ, а често пъти той сам откриваше нуждаещите и ги подпомагаше…”.


   По повод 130 години от рождението на майстора на станимашката малага Чорбаджака Исторически музей - Асеновград ви кани в залите си на 21.09.2016г. от 17:30 часа, където ще бъде експонирано публичното завещание на неговия баща Георги Димитров Чорбаджаков. Посетителите ще се запознаят със завещанието, дало възможност на Аристи да живее както в разцвета на лозаро-винарството, така и да преодолее болестта по лозята, наречена филоксера. Така той оставя името си като ненадминат майстор винар, прославил Асеновград и България по света.