bg   En  
   Новини
„СПОМЕН ЗА ПОП АНГЕЛ ЧОЛАКОВ“

Нека си спомним паметната дата 6-ти септември в заветната 1885 година. Паметта за акта на Съединението, ни кара да се преклоним пред множеството българи, които преди 131 години осъществяват своя идеал за обединение. Техните дела ни карат да се гордеем, и да черпим национално самочувствие.


Сред тези имена е новаковският герой – поп Ангел Чолаков. Той е български свещеник, революционер и политик. Роден през 1851-ва година в село Инджекьой /днешно село Новаково/, той проповядва: „За нас идеите и началата ще стоят по-горе от всичко…“ Легендите, богатото историческо наследство и традициите са само част от средата, в която той расте. Възпитан е в дух на патриотизъм, родолюбие, дълг и заветност към родината.


Въпреки духовната си служба, поп Ангел става член на БТЦРК за организиране на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Изпълняващ умело своя дълг към родината, на 6-ти септември 1885 г., той влиза триумфално в град Пловдив, възседнал белия си кон, в едната си ръка държащ сабя, а в другата - сребърен кръст, повежда 2000 души, за да подпомогне обединението на разпокъсаната майка България. Нека след 131 години, на този ден, да си спомним за духовника, патриота и будителя, който проповядваше велики и славни дела.


В чест на празника подредихме късчета спомени, свързани с поп Ангел Чолаков, като изготвихме неговото родословие, което може да видите в залите на Исторически музей – Асеновград. 


ВХОД СВОБОДЕН! ЗАПОВЯДАЙТЕ!