bg   En  
   Новини
СЛЕД БУРНИЯ ПОРОЙ, ЕНЬОВДЕН В АСЕНОВГРАД - БЯЛ И КРАСИВ КАТО ДЪГАТА

          Еньовден преполови годината и ни докара истинското жарко лято. Той е един от любимите празници в календара най-вече на тези, които вярват в лечебната сила на природните богатства - слънцето, водата, билките. Асеновград се гордее с този ден. Тук той има допълнителна притегателна сила от нежното присъствие на малките калиници-хубавици.

        23. 06. 2016г. надвечер е датата, която отново бе обявена за оставяне на нишаните в Етнографската къща. Точно тогава в града се изля порой, който нахлу в сградите, разрази се силна буря и изпочупи дървета и клонаци. Но дори и това не отказа асеновградчани от идеята да спазят наследената традиция.

        Исторически музей - Асеновград благодари на ентусиазираните родители, които въпреки препятствията доведоха децата си да пуснат нишан в менчето с мълчана вода и нещата се случиха. Записаните предварително за участие момичета надхвърлиха шейсет. Сутринта в 8:30ч. на 24. 06. 2016г. - Еньовден двора на Етнографската къща едва побра малките нагиздени „невести”, придружени от развълнувани роднини и близки. Ритуалът се състоя с партньорското съдействие на ОДК ”Васил Левски”, ДВГ „Калина-Малина”, със съпровода на звуците от акордеон в майсторско изпълнение на Димитър Ангелов - Цампи.

       Малките бели булки се промушваха за здраве през големия венец от билки и цветя, получиха наричания за бъдещия си късмет, закичиха се с китка здравец и продължиха в лебедово шествие към Храм „Св. Николай чудотворец”. Оттам, след службата на Отец Йордан се отправиха вкупом към Параклиса „Въведение Богородично”, после минаха през центъра на града и стигнаха пред Общината, където имаше забавления, награди и грамоти за всички.

        По улиците на града вятърът бе оставил страховити гледки със следите от счупени клони, а в двора на Етнографската къща бялата дантелена украса, осигурена от Община Асеновград като по чудо оцеля. Това е още един знак, че хората толкова много желаят този празник. Дори природните стихии с реверанс към цялата красота, която ни събра, опазиха мястото, където се осъществи част от голямото събитие.

       Отново станахме свидетели на едно красиво, позитивно зрелище и същевременно на факта, че когато хората харесват своите обичаи и се привържат към тях нищо не е в състояние да ги спре. Нека този празник в Асеновград се съхрани и пребъде! Лек за всяка болежка нека се намери, здраве да е, късмет и берекет!