bg   En  
   Новини
23-24.06.2016г. - ЕНЬОВДЕНСКИ НЕВЕСТИ - КАЛИНИЦИ В ДВОРА НА ЕТНОГРАФСКАТА КЪЩА

 

ЕНЬОВДЕНСКИ НЕВЕСТИ - КАЛИНИЦИ В ДВОРА НА ЕТНОГРАФСКАТА КЪЩА

         23. 06. 2016г. от 16:00 до 19:00ч. - оставяне на нишаните

         24. 06. 2016г. от 8:30ч. - наричания.

      В Асеновград вече повече от 100 години постепенно се е развил занаятът на булчината украса и премяна. Бъдещите невести, в очакване на сватбения ден, прииждат от къде ли не в Асеновград, за да се сдобият  с желаните булчини рокли, защото той облича младоженки от цялата страна. Но само асеновградчани обаче обличат своите малки момичета като булки - калиници, и то точно на връх Eньовден, който идва с ухание на лековити билки, със силата на водата и най-високото слънцестоене. В Асеновград този ден грабва с красотата и с  любопитството -  както на местните, така и на много гости и туристи от близо и далеч. Вярно е, че традициите вече не са това, което са. Празникът претърпява своите промени - ту се свива, ту се разширява и избуява отново. През последните пет години се възстанови моментът с наричанията в Етнографската къща. С всяка следваща година дворът се изпълва с все повече на брой малки красиви момичета, дошли да почетат обредната практика.

          Тази година, отново на 23. 06. 2016г. от 16:00 до 19:00ч., очакваме всички желаещи момичета да дойдат и да си оставят нишаните - любимо дребно бижу или аксесоар, който да престои през нощта в мълчана вода, под открито небе. На самия Еньовден - 24. 06. 2016г. в 8:30ч. - същите тези малки момичета, облечени в бяло като булки ще дойдат, за да си вземат обратно нишаните и да чуят наричания за бъдещия късмет. Някога тази част от обичая е протичалa самостоятелно за отделните махали с една калиница - избраница и придружаващи я момичета. Днес празничният облик е цялостен и всички участнички са равнопоставени сред другите.

         Организацията включва предварително записване имената на калиничките с цел улесняване подготовката за празника.  Деца и родители се отправят в бяло шествие първо към близкия храм „Св. Николай Чудотворец” за службата на отец Йордан, а след нея към Параклиса „Въведение Богородично”.  После всички ще тръгнат по улиците на града до градския парк, където ще има увеселение с награди и грамоти за малките хубавици. В артистично-музикалната програма ще се включат почетният ни гражданин акордеонистът Димитър Ангелов - Цампи, ДВГ „Калина-Малина” и ОДК. В този тъй хубав ден си пожелаваме здраве и усещане за много красота!

      Заповядайте!