bg   En  
   Новини
18.05.2016 - Изложби - „Места и лица от Родопите и Беломорието” и “Цанко Лавренов - Цикъл манастири"

„МЕСТА И ЛИЦА ОТ РОДОПИТЕ И БЕЛОМОРИЕТО”

 На 18 май 2016г. от 17.30 часа Старинно училище „Свети Георги” ще отвори врати, за да представи на своите посетители лица и места от Родопите и Беломорието, запечатани от обектива на един от най-талантливите български фотографи на 20 век – Крум Савов, който чрез обектива си пише история. По неповторим начин той е успял да улови както мигове от ежедневието на обикновените хора, така и събития, определящи съдбата на народа ни в продължение на много години. Изложбата и каталогът са осъществени със спонсорството на фондация „Гипсън” и фотографът Иво Хаджимишев. В нея ще видите плаки на Държавен архив – Смолян и фотоси на Регионален етнографски музей – Пловдив, но ще се радваме да оцените нашето специално участие в инициативата. Музеят ни притежава най-голямата колекция от стъклени и целулоидни плаки на Крум Савов - те са съкровището, което ни е оставил и с което се гордеем.

 

 ИЗЛОЖБА “ЦАНКО ЛАВРЕНОВ – ЦИКЪЛ МАНАСТИРИ”


Цанко Лавренов е от големите имена в българското изобразително изкуство, които оставят многобройно и ярко творчество. Неговите картини са в редица държавни галерии, както и много частни колекции. Въпреки, че няма академично художествено образование, авторът се налага в общия художествен живот в България през 30-те години на 20 век с многобройни изяви в общи художествени изложби. Той е в приятелският кръг на художници и интелектуалци, като Витко Бабаков, Златю Бояджиев, Гео Милев, негов почитател е Богдан Филов. В своя житейски апогей Цанко Лавренов освен, че е водещ художник в България урежда самостоятелни изложби в Белгия заедно с Владимир Димитров – Майстора през 1958 г., а по-късно през 1964 -1967 г. представя изложби в Прага, Будапеща, Варшава,Западен Берлин и Москва. Това е достатъчен атестат за качествата на неговото творчество, попило от традицията, за да остави ярка следа в българската пластическа култура.


По покана на Община Асеновград и Исторически музей - Асеновград в залите на Старинно училище “Свети Георги” Градска художествена галерия – Пловдив представя 26 картини на Цанко Лавренов. Те са основно от цикъла манастири, които художникът е пресъздал в периода 1935 – 1971 г. Включени са и няколко емблематични пейзажи от Стария Пловдив, с които той е особено популярен сред широката публика.


Авторът черпи самобитният си стил от българската иконография и в тази изложба са представени първите му картини, повели го към пътя на неговата специфична художествена условност – “Иконописец” от 1926г. и “Глава на Исус Христос” от същата година. Те са първите, в които художникът стилизира формата и започва да търси своя собствен неповторим маниер на рисуване, в който се вижда явната връзка със стила на българската традиционна иконопис и миниатюра от ръкописните книги.


През годините Ц. Лавренов се изявява във всички жанрове на живописта, но остава и до днес най-популярен с пейзажите си. В настоящата изложба се акцентира на пейзажите му от цикъла манастири, които ГХГ – Пловдив притежава. Те са в типичния зрял стил на автора – с умела стилизация на формата, с интерес към детайла и искрящ декоративен колорит. Света Гора, където художникът пребивава през 1935 - 1936 г., оказва силно влияние върху него. Акцент в експозицията са шедьоврите от зрялото му творчество: “Църквата на манастира Хилендар” (1943г.), “Заливът - пристанището на манастира Зограф” (1958г.), “Общ изглед на манастира Хилендар” (1942г.), както и сюжети от България и Македония - “Преображенския манастир” (1957г.), “Църквата “Св. Пантелеймон” във Велес, Македония”(1943г.). Творбите са камерни по размери, но с монументално и величествено въздействие.


Официално Майските празници на културата в Асеновград ще бъдат открити в 18,30 часа на 18 май 2016г. с представянето на творбите на Цанко Лавренов в залите на Старинно училище „Свети Георги”. Изложбата ще гостува до 3 юни и каним всички жители и гости на града да я посетят.