bg   En  
   Новини
28.04.2016 - Изложба "Възрожденска графика и живопис" /от фонда на ХО "Станка Димитрова", РИМ Кърджали

Изложбата представя кавалетното, преносимо религиозно изкуство под формата на петнадесет възрожденски гравюри, един антиминс и три икони от фонда на Художествен отдел „Станка Димитрова“ към Регионален исторически музей - Кърджали.


Гравюрите от XVIII и XIX век са част от богатата колекция възрожденски щампи на кърджалийския художествен отдел, с каквато не всеки музей и галерия може да се похвали. Голяма част от представената колекция носи печата на атонските ателиета. Поклонници от българските земи редовно посещават светите места и наред с обичайните подаръци носят малки икони, ерусалимии и щампи по родните си земи. Светогорските щампи дълго време са служили за образец и подложка на българските гравьори и зографи.

Антиминсът представлява неголям правоъгълен плат, който по време на литургията се разгръща върху светата Трапеза и върху него се освещават светите Дарове. Представеният в изложбата антиминс е от 1916 г. Живописта присъства с три икони на Пресвета Богородица от XIX век – една реинтерпретация на чудотворната икона „Св. Богородица Елеуса от Кикос“, „Св. Богородица със светци“ и „Св. Богородица Одигитрия“.