bg   En  
   Новини
25.02.2016 - Работилница за мартеници "Бели и червени"

   РАБОТИЛНИЦА ЗА МАРТЕНИЦИ „БЕЛИ И ЧЕРВЕНИ"

Етнографска къща - Асеновград на 25. 02. 2016г. , от 13, 30ч.

Баба Марта чука на вратата. Зимата малко по малко скaтава своята хладна снага, за да отстъпи ред на своята най-млада сестра Пролетта. Птиците подхващат своите песни, тревата нежно и напористо пробива чернозема. Настава оживление, нахлува топлина. Един от първите символи на идващия нов сезон са мартеничките, с които се окичваме за здраве и си пожелаваме да сме бели и червени. И така, докато видим нашия приятел щъркела, който е сигурен знак за царуващата вече пролет.


Тази година на 25. 02. 2016г. от 13,30ч. в Етнографска къща - Асеновград, ще се проведе работилница „Бели и червени” с водещ Спаска Георгакиева, която е заслужил член на Задругата на майсторите. Участници ще бъдат децата от ДЦДУ и ученици от ОУ „Петко Каравелов”. Събитието ще бъде открито с поетично- музикални поздравления по първомартенската тематика.


Част от мартениците, които ще изработят малките творци, ще бъдат предоставени за Благотворителния мартенски базар на ДЦДУ, който ще се открие на 22. 02. 2016г. от 10,00ч. в Къщичка №3 на площад „Акад. Н. Хайтов”. Не само предлаганите традиционни мартеници, но и празнична украса, ще радват очите и сърцата ни. Събраните средства ще подпомогнат нуждите на децата с увреждания, за който жест, те предварително ни благодарят.


Нека сме здрави, творчески вдъхновени, бели и червени и пролетно заредени!