bg   En  
   Новини
30.10.2015 - Спомен за Будителите

       Наближава Денят на народните будители – 1 ноември. Ден, в който почитаме предците ни – книжовници, светци, мъченици, просветители, революционери, герои от славното ни минало.

       След Освобождението през 1878 г. много градове и села отдават признателност към народните будители, като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. За първи път честването на празника се провежда на фестивал в Пловдив през 1909 г.

      Всепризнат патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, почитан като покровител на българския народ и държава. Той е образец на народната памет и себеотдаване към Отечеството. Чества се на 19 октомври /1 ноември по Григорианския календар, възприет през 1916 г./. Почит отдаваме и на много други будители, които народът канонизира като светци.

       За пръв път, като официален празник с това име, Ден на народните будители, 01 ноември започва да се чества през 1922 г.

       Този ден ни кара да се замислим, какво означава да бъдеш будител? Будител – това е човек, който през целия си живот популяризира знанието за националната ни история, и се прекланя към родната култура и национален дух. Всеки ден се докосваме до голямата съкровищница оставена ни от тях .

       По случай Денят на будителите, Община Асеновград и Исторически музей-Асеновград организират мултимедийно представяне с участието на училища от града, под наслов „Спомен за будителите”. Събитието ще бъде проведено в Старинно училище „Свети Георги” от 14:00 ч. на 30 октомври.

       Участници са ученици от асеновградски училища. Целта на събитието е учениците да представят презентации за различни личности, допринесли за съхранението на историческото ни минало, книжовност и фолклор. Тези, необикновени, знаещи и вдъхновени мъдреци са пазили и предавали по нишката на живота родовата и историческа памет, записвали са хрониката на българското възземане и страданията на временните падения; скромно и богобоязливо напред са градили народната съдба, интереси и нужди, забравяйки за себе си.Без да търсят награда и слава са сбирали и сътворявали богатствата на националната ни духовна съкровищница.

        Всички участници в мултимедийното представяне ще бъдат разделени на възрастови групи по трима човека, като ще бъдат съпровождани от представител на училището – техен учител.

        Всички ученици ще получат награди и грамоти за участие, предоставени от Исторически музей- Асеновград.

        Надяваме се, че с организирането на това мултимедийно представяне да допринесем споменът за будителите да остане жив в паметта на идните поколения.

        Заповядайте!