bg   En  
   Новини
17.09.2015 - Изложба "ЕМФИЕ, ТЮТЮН & СИЕ"

        Тази година Асеновград отбелязва 100 години от създаването на тютюнева кооперация „Асенова крепост”. През декември Исторически музей – Асеновград предвижда фотодокументална изложба, проследяваща нейното основаване и развитие. По този повод Исторически музей – Горна Оряховица ни гостува с изложбата „Емфие, тютюн & сие”, която ще се открие на 17 септември от 17.30 часа в Етнографската къща.

         Изложбата е своеобразен разказ за комерсиализирането на една от човешките слабости. Чрез един различен поглед тя проследява навлизането на тютюна по нашите земи и конфликтната му същност между водеща икономическа култура и сериозен вредител на човечеството. В края на ХІХ и началото на ХХ век (около три столетия след идването му) тютюнът вече успява да подчини значителен процент от индустрията. Произвеждат се множество продукти пряко или косвено свързани с тази култура – кутии, лули, табакери, пунгии, появява се и първообразът на кибрита. Тази тенденция не подминава и Горна Оряховица, където през този период се създават пет тютюневи фабрики. Най-известната от тях е „Малка Загорка”, откъдето са голяма част от експонатите, някои вече с над 100-годишна история. Характерни за отминалия век остават безграничните като въображение и послания реклами на тютюнопушенето. Запалената цигара се превръща в отличителен знак за свободомислещите, бунтарите, интелектуалците и бохемите. В същото време започват да се промъкват и все по-мрачни статистики за вредите, предизвикани от този порок…

        Експозицията представя различните начини за употреба на тютюна – дъвчене, смъркане, пушене. Съществена част от изложбата също така са дарения на горнооряховчани, включително цели колекции от табакери, запалки и кибрити. Илюстративни табла показват архивни фотографии, свързани с производството и потреблението на тютюна в България, както и парадоксални реклами на порока. Най-атрактивните експонати в изложбата са оригинални запалки, тютюневи кутии, лули и кибрити на повече от век; 150-годишни сребърни и позлатени табакери; атрибути, свързани с тютюнопушенето, притежание на известни личности от региона като Атанас Буров, Асен Разцветников и др.